Opinie o Nas

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano

  • -16%
  • Autor: Agnieszka Jeż
  • Kategorie: Książki / poradniki / kulinaria
  • Typ okładki: okładka miękka
  • Wydawca: RM
  • Wymiary: 16.5x23.5 cm
  • EAN: 9788377732946
  • Ilość stron: 184
  • Data wydania: 2016-12-30
    Jest to data ukazania się towaru w danej wersji na rynku

Dostępność:

25,00 zł 29,90 zł Oszczędzasz 4,90 zł
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie.

Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe a la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać.

Więcej informacji
Data wydania 30 gru 2016
Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano