Dostawa 0 zł do sieci księgarń

Bezpłatna wysyłka powyżej 149 zł

Gwarancja zadowolenia z zakupów

Tryb offline
Opis

Opis

Tak smakuje Lwów!

Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem.
Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie.
Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa – miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie!

Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie.

„Lwów to skarbnica historii, a więc również skarbnica smaków.
O tym właśnie jest ta doskonała książka!”
Robert Makłowicz

Marianna Dushar na kuchni galicyjskiej zna się jak mało kto. Jest twórczynią popularnego w Ukrainie bloga kulinarnego panistefa.com. Choć mnóstwo inspiracji czerpie ze starych książek kucharskich, to swoim daniom nadaje nowoczesnego sznytu, pokazując, jak lwowiacy jedzą dzisiaj i jak bardzo ich kuchnia przesiąknięta jest smakami, zapachami i składnikami z różnych kultur.

Kuchnia lwowska – Moja kulinarna podróż przez Galicję


Odkryj smaki Lwowa i zanurz się w kulinarną podróż po Galicji z książką autorstwa Marianny Dushar i Ihora Lylo. Ta publikacja to nie tylko zbiór przepisów, ale także emocjonalna podróż do korzeni, gdzie tradycja spotyka nowoczesność.



Dla kogo jest ta książka?


  • Miłośnicy kuchni regionalnej
  • Osoby pragnące odkryć nowe smaki i przepisy
  • Pasjonaci historii kulinarnej Lwowa i Galicji
  • Osoby szukające inspiracji do gotowania w domowym zaciszu


Co zyskasz dzięki tej publikacji?


  • Przepisy na tradycyjne dania lwowskie, które przywołają wspomnienia z dzieciństwa
  • Możliwość odkrycia unikalnych połączeń smakowych z różnych kultur
  • Wiedzę o lokalnych tradycjach kulinarnych i ich wpływie na współczesną kuchnię
  • Inspirację do tworzenia własnych, aromatycznych potraw w domu


Kluczowe tematy i obszary


  • Kuchnia lwowska i galicyjska
  • Tradycyjne przepisy z wpływami polskimi, ukraińskimi, żydowskimi i innymi
  • Historia i kultura kulinarna Lwowa
  • Przygotowanie potraw z lokalnych składników


O Autorach

Marianna Dushar to rodowita lwowianka, która z pasją dzieli się wiedzą o lokalnych tradycjach kulinarnych. Wspólnie z Ihorem Lylo, znawcą kuchni galicyjskiej, zabierają czytelników w niezapomnianą podróż po smakach Lwowa.



O Wydawcy

Znak Literanova to wydawnictwo, które od lat specjalizuje się w publikacjach kulinarnych, oferując czytelnikom bogaty wybór książek, które łączą pasję do gotowania z odkrywaniem tradycji kulinarnych z różnych zakątków świata.



Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktu
Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o.
ul. Kościuszki 37
30-105 Kraków
sekretariat@znak.com.pl
126199500
Recenzje

Recenzje

Produkt nie ma jeszcze recenzji.

Zamieszczenie recenzji nie wymaga logowania. Sklep nie prowadzi weryfikacji, czy autorzy recenzji nabyli lub użytkowali dany produkt.

Nasza cena:47,98 złCena sugerowana przez wydawcę: 79,99 zł
Wysyłamy w 24h
Dostawa do księgarni
0 zł
Sprawdź koszt dostawy

Inni kupili również

  • Inne książki tego autora > Ihor Lylo, Marianna Dushar

  • accessible