Dostawa 0 zł do sieci księgarń

Bezpłatna wysyłka powyżej 149 zł

Gwarancja zadowolenia z zakupów

Tryb offline
Opis

Opis

Chcesz dowiedzieć się więcej o rosyjskiej kulturze i mentalności? Już dziś sięgnij po książkę „Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem” Witolda Szabłowskiego.

„Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem”

Przez żołądek do władzy


Historia polityki to w dużej mierze opowieść o także tych mniej widocznych dla nas aspektach życia. Jedną z nich jest kuchnia. Nie inaczej było w dawnej i obecnej Rosji, gdzie przygotowywanie i spożywanie posiłku stanowi rodzaj rytuału. W jaki sposób Stalin upewniał się, że podawane mu przez służbę jedzenie nie jest na pewno zatrute? Co było ulubionym przysmakiem cara Mikołaja? Co przyczyniło się do trwałej awersji Breżniewa do kawioru? I wreszcie – w jaki sposób żywność pełni i pełniła w Rosji funkcje propagandowe? To tylko kilka z fascynujących zagadnień, które porusza w książce „Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem” Witold Szabłowski.
Szabłowski w żartobliwy, choć niepozbawiony głębi sposób pokazuje, jak wielka polityka najważniejszych rosyjskich przywódców jest niemal od zawsze nieodłącznie związana ze sztuką kulinarną. Jedzenie jest w niego tylko pretekstem do próby uchwycenia na nowo rosyjskiej mentalności – ze wszystkimi zaletami i przywarami tego kraju. Odkryj smak Rosji i sięgnij po „Rosję od kuchni” już teraz.

Dziennikarstwo zaangażowane – życiorys i twórczość Witolda Szabłowskiego


Urodzony 27 czerwca 1980 w Ostrowi Mazowieckiej Witold Szabłowski to obecnie jeden z najbardziej utytułowanych reportażystów i dziennikarzy. W swoim dorobku może pochwalić się pracą dla najbardziej prestiżowych magazynów i stacji telewizyjnych, w tym dla „Gazety Wyborczej” czy TVN24. Jako pierwszy Polak miał możliwość odbyć rozmowę z rodziną zamachowca Jana Pawła II, czyli Mehmeta Ali Agcy. Przez dłuższy czas pisał także o Turcji, skupiając się na kwestiach łamania przez ten kraj praw człowieka.
Niedługo potem ciężar jego zainteresowań przeniósł się na kraje europejskie – zwłaszcza te będące niegdyś pod wpływem Związku Radzieckiego. Jedną z ostatnich książek Szabłowskiego jest reportaż „Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem”. Ukazała się ona na rynku wydawniczym w 2021 roku.


Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktu
Grupa Wydawnicza Foksal Sp. z o.o.
Ul. Marszałkowska 116/122
00-017 Warszawa
biuro@gwfoksal.pl
22 828 98 08
Recenzje

Recenzje

Produkt nie ma jeszcze recenzji.

Zamieszczenie recenzji nie wymaga logowania. Sklep nie prowadzi weryfikacji, czy autorzy recenzji nabyli lub użytkowali dany produkt.

Nasza cena:35,99 złCena sugerowana przez wydawcę: 49,99 zł
Wysyłamy w 3 dni
Dostawa do księgarni
0 zł
Sprawdź koszt dostawy

Inni kupili również

  • accessible