
Opis
W jaki sposób możemy zapewnić żywność tak ogromnej rzeszy ludzi, nie niszcząc planety? Jak poradzić´ sobie z marnotrawstwem w bogatych krajach i jednocześnie dostarczyć jedzenie mieszkańcom biedniejszych rejonów świata?
Anthony Warner czujnie i wnikliwie pochyla się nad współczesnym podejściem do zmian klimatu, żywności ekologicznej i przetworzonej, weganizmu oraz spożywania mięsa. Analizuje problemy wynikające ze sposobu produkcji i dystrybucji żywności, a także z naszych przyzwyczajeń konsumenckich. We wszystkich tych obszarach najsłabszym ogniwem okazuje się czynnik ludzki: niegospodarność, korupcja, polityka, uleganie trendom. Nawet lansowany powszechnie zdrowy styl życia, czyli wszystko, co jest eko, bio i wege, ma drugie mroczne dno i warto się zastanowić, na ile jest wzorcem racjonalnego postepowania, a na ile ekościemą, na którą daliśmy się nabrać?
Autor nie zostawia nas jednak w poczuciu beznadziejności. Wskazuje konkretne kroki, jakie możemy podjąć, by uczynić świat lepszym dla nas i dla kolejnych pokoleń. Zachęca do zmian w codziennym jadłospisie, racjonalnego podejścia do odżywiania oraz patrzenia na ręce aktywistom i politykom. Wszystko po to, abyśmy za 30 lat wciąż mieli co jeść.
Jak nakarmić świat, nie niszcząc go przy okazji
W obliczu rosnącego głodu i marnotrawstwa żywności, Anthony Warner w swojej książce stawia kluczowe pytania dotyczące przyszłości naszej planety i sposobów na zapewnienie żywności dla rosnącej populacji. To lektura, która zmusza do refleksji nad naszymi wyborami konsumenckimi i ich wpływem na środowisko.
Dla kogo jest ta książka?
- Osoby zainteresowane problematyką głodu i niedożywienia na świecie
- Miłośnicy ekologii i zrównoważonego rozwoju
- Studenci i badacze zajmujący się żywnością i jej produkcją
- Wszyscy, którzy chcą zrozumieć wpływ swoich wyborów żywieniowych na planetę
Co zyskasz dzięki tej publikacji?
- Wgląd w aktualne problemy związane z produkcją i dystrybucją żywności
- Świadomość na temat marnotrawstwa żywności i jego konsekwencji
- Praktyczne wskazówki dotyczące zrównoważonego stylu życia i zdrowego odżywiania
- Inspirację do działania na rzecz zmiany w podejściu do żywności i ochrony środowiska
Kluczowe tematy i obszary
- Głód i niedożywienie na świecie
- Marnotrawstwo żywności w krajach rozwiniętych
- Produkcja żywności a zmiany klimatyczne
- Weganizm i konsumpcja mięsa
- Rola człowieka w systemie produkcji żywności
O Autorze
Anthony Warner to autor i dziennikarz, który z pasją bada kwestie związane z żywnością, jej produkcją oraz wpływem na środowisko. Jego prace koncentrują się na zrównoważonym rozwoju i zdrowym stylu życia, a także na krytycznej analizie współczesnych trendów żywieniowych.
O Wydawcy
Wielka Litera to renomowane wydawnictwo, które specjalizuje się w publikacji literatury faktu, reportaży oraz książek poruszających ważne tematy społeczne. Dzięki starannie dobranym tytułom, Wielka Litera angażuje czytelników w istotne dyskusje i inspiruje do działania.
Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktu
Wielka Litera sp. z o.o.
Wiertnicza 36
02-952 Warszawa
dystrybucja@wielkalitera.pl
+22 252 47 52
Szczegóły
Recenzje
Produkt nie ma jeszcze recenzji.
Zamieszczenie recenzji nie wymaga logowania. Sklep nie prowadzi weryfikacji, czy autorzy recenzji nabyli lub użytkowali dany produkt.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9+