Dostawa 0 zł do sieci księgarń

Bezpłatna wysyłka powyżej 149 zł

Gwarancja zadowolenia z zakupów

Tryb offline
Opis

Opis

Głód to uczucie, które towarzyszy człowiekowi od zawsze. Głodem można zastraszać, łamać i unicestwiać. Obecnie na Ziemi żyje niemal 8 miliardów ludzi. Według szacunków ONZ w 2020 roku liczba niedożywionych wynosiła około 800 milionów. W tym samym czasie zmarnowaliśmy 1/3 wyprodukowanej żywności.
W jaki sposób możemy zapewnić żywność tak ogromnej rzeszy ludzi, nie niszcząc planety? Jak poradzić´ sobie z marnotrawstwem w bogatych krajach i jednocześnie dostarczyć jedzenie mieszkańcom biedniejszych rejonów świata?

Anthony Warner czujnie i wnikliwie pochyla się nad współczesnym podejściem do zmian klimatu, żywności ekologicznej i przetworzonej, weganizmu oraz spożywania mięsa. Analizuje problemy wynikające ze sposobu produkcji i dystrybucji żywności, a także z naszych przyzwyczajeń konsumenckich. We wszystkich tych obszarach najsłabszym ogniwem okazuje się czynnik ludzki: niegospodarność, korupcja, polityka, uleganie trendom. Nawet lansowany powszechnie zdrowy styl życia, czyli wszystko, co jest eko, bio i wege, ma drugie mroczne dno i warto się zastanowić, na ile jest wzorcem racjonalnego postepowania, a na ile ekościemą, na którą daliśmy się nabrać?

Autor nie zostawia nas jednak w poczuciu beznadziejności. Wskazuje konkretne kroki, jakie możemy podjąć, by uczynić świat lepszym dla nas i dla kolejnych pokoleń. Zachęca do zmian w codziennym jadłospisie, racjonalnego podejścia do odżywiania oraz patrzenia na ręce aktywistom i politykom. Wszystko po to, abyśmy za 30 lat wciąż mieli co jeść.

Jak nakarmić świat, nie niszcząc go przy okazji


W obliczu rosnącego głodu i marnotrawstwa żywności, Anthony Warner w swojej książce stawia kluczowe pytania dotyczące przyszłości naszej planety i sposobów na zapewnienie żywności dla rosnącej populacji. To lektura, która zmusza do refleksji nad naszymi wyborami konsumenckimi i ich wpływem na środowisko.


Dla kogo jest ta książka?


  • Osoby zainteresowane problematyką głodu i niedożywienia na świecie
  • Miłośnicy ekologii i zrównoważonego rozwoju
  • Studenci i badacze zajmujący się żywnością i jej produkcją
  • Wszyscy, którzy chcą zrozumieć wpływ swoich wyborów żywieniowych na planetę

Co zyskasz dzięki tej publikacji?


  • Wgląd w aktualne problemy związane z produkcją i dystrybucją żywności
  • Świadomość na temat marnotrawstwa żywności i jego konsekwencji
  • Praktyczne wskazówki dotyczące zrównoważonego stylu życia i zdrowego odżywiania
  • Inspirację do działania na rzecz zmiany w podejściu do żywności i ochrony środowiska

Kluczowe tematy i obszary


  • Głód i niedożywienie na świecie
  • Marnotrawstwo żywności w krajach rozwiniętych
  • Produkcja żywności a zmiany klimatyczne
  • Weganizm i konsumpcja mięsa
  • Rola człowieka w systemie produkcji żywności

O Autorze

Anthony Warner to autor i dziennikarz, który z pasją bada kwestie związane z żywnością, jej produkcją oraz wpływem na środowisko. Jego prace koncentrują się na zrównoważonym rozwoju i zdrowym stylu życia, a także na krytycznej analizie współczesnych trendów żywieniowych.


O Wydawcy

Wielka Litera to renomowane wydawnictwo, które specjalizuje się w publikacji literatury faktu, reportaży oraz książek poruszających ważne tematy społeczne. Dzięki starannie dobranym tytułom, Wielka Litera angażuje czytelników w istotne dyskusje i inspiruje do działania.



Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktu
Wielka Litera sp. z o.o.
Wiertnicza 36
02-952 Warszawa
dystrybucja@wielkalitera.pl
+22 252 47 52
Recenzje

Recenzje

Produkt nie ma jeszcze recenzji.

Zamieszczenie recenzji nie wymaga logowania. Sklep nie prowadzi weryfikacji, czy autorzy recenzji nabyli lub użytkowali dany produkt.

Nasza cena:14,99 złCena sugerowana przez wydawcę: 44,90 zł
Wysyłamy w 24h
Dostawa do księgarni
0 zł
Sprawdź koszt dostawy

Inni kupili również

  • accessible